6,2’lik deprem sonrası konut fiyatları yükseldi: Yüzde 10’luk artış

İstanbul’da Deprem Sonrası Konut Fiyatları Arttı

İstanbul’da 23 Nisan’da meydana gelen 6,2’lik depremin etkisiyle kiralık ve satılık konut fiyatlarında yüzde 8-10 arasında bir artış yaşandı.

Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) Başkanı Hakan Akçam, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Akçam, depremin ardından İstanbul’da kiralık ve satılık konut fiyatlarında yüzde 8-10 arasında bir artış yaşandığını belirterek, “Ticaret Bakan Yardımcısı, deprem gecesi ‘Fiyatları arttıran ev sahipleri cezalandırılacak.’ şeklinde bir paylaşım yaptı. Bu, olumlu bir adımdır.” dedi.

Akçam, ertesi gün ve sonrasında fiyatları arttıran ev sahiplerine 250 bin lira ceza kesildiğini ifade ederek, “Fiyatları artıran kişilerin mutlaka cezalandırılması gerekmektedir. Bu tür suistimallerin önüne geçilmelidir. Özellikle emlak sahiplerinin talimatları doğrultusunda fiyat artışı yapılıyor. İlk suçlu, kiralık veya satılık fiyatını yükseltmeye çalışan ev sahibidir.” şeklinde konuştu.

Akçam ayrıca sektörde karşılaştıkları sorunlara da değinerek, emlak ilan sitelerinde yüksek fiyatlarla karşılaştıklarını ve bu konuda düzenleme yapılmasını talep ettiklerini vurguladı.

Kira Fiyatlarına İlişkin Önemli Değerlendirmeler

Enflasyondaki düşüşe dikkat çeken Akçam, nisan ayında kira artış oranının yüzde 51,8 iken, bu ay yüzde 48,2’ye gerilediğini belirtti. “Enflasyondaki düşüşle birlikte kira fiyatlarındaki artış hızı azalacak. Önümüzdeki dönemde kiralık konutlarda artış oranının düşmesini bekliyoruz. Yaz aylarında kira fiyatlarının daha istikrarlı seyretmesini öngörüyoruz.” şeklinde konuştu.

Konut arzının kiralık fiyatlarını etkilediğini söyleyen Akçam, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un konut arzına yönelik açıklamalarına da değindi. “Sosyal konut projeleriyle barınma ihtiyacının karşılanmasıyla kiralık fiyatlarının düşeceğini öngörüyoruz. Memur tayinleri, öğrenci barınma ihtiyacı gibi geçici etkenler de kiralık fiyatlarını etkilemektedir.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

Akçam, sektördeki suistimalin önüne geçmek için elektronik kontratlar ve dijital takipler gibi düzenlemeler yapıldığını belirterek, bu düzenlemelerin kiralık fiyatlarını olumlu yönde etkilediğini dile getirdi. (AA)

Related Posts

TÜİK açıkladı: Sanayi üretiminde sert düşüş!

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıklaması sonrası sanayi üretiminde önemli gelişmeler yaşandı. Alt sektörlerdeki değişimler ekonomik performansı etkiliyor.

EKK toplantısında 4 temel konu ele alındı

Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK), Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında toplandı; toplantıda 4 temel konu ele alındı.

Borsa güne nasıl başladı? (11 Haziran 2025)

Dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,82 değer kazanarak 9.659,31 puandan tamamladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 0,38 puan azalışla 9.658,93 puana geriledi. Bankacılık endeksi yüzde …

Milyoner sayısı yüzde 49 arttı ama 163 milyon hesapta 10 bin TL bile yok

Türkiye’de banka hesabında 1 milyon TL ve üzeri mevduat sahibi kişi sayısı, 2025 Nisan ayı itibarıyla 2 milyon 377 bin 32’ye ulaştı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, bu sayı bir önceki yıla göre 785 bin kişi artarak …

Ticaret Bakanlığı sahte yetkili servislere karşı tüketicileri uyardı

Tüketicilerin çeşitli ürünlerin bakım, onarım ve montaj hizmetleri için özellikle internet aramaları üzerinden ulaştığı yetkili servis bilgilerinin doğruluğunu, firmanın resmi internet sitesi veya Ticaret Bakanlığınca oluşturulan Servis Bilgi Sistemi (SERBİS) üzerinden doğrulamaları önem taşıyor.

Tekstil sektörü alarm veriyor: İhracat ve istihdam azalıyor, batık krediler hızla artıyor

Tekstil sektörü alarm veriyor: İhracat ve istihdam azalıyor, batık krediler hızla artıyor