Aort anevrizması ile aort diseksiyonu aynı değil! Prof. Uğurlucan hayat kurtaran farkları açıkladı

Aort Anevrizması ve Aort Diseksiyonu: Hayati Farklar

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in aort diseksiyonu geçirmesi, kalp ve damar hastalıklarının ciddiyetini vurguluyor.

“YANLIŞ YORUM ZAMAN KAYBETTİRİR…”

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Murat Uğurlucan, aort anevrizması ile aort diseksiyonunun aynı hastalık olmadığını açıklıyor. Yanlış anlayışın hayati sonuçlara sebep olabileceğini belirtiyor.

AORT ANEVRİZMASI NEDİR?

Aort anevrizması, aort damarının genişlemesi ile ortaya çıkar. Genellikle belirti vermez ve yavaş ilerler. Tedavi cerrahi müdahale veya stent uygulamasıyla yapılabilir. Ancak anevrizma yırtıldığında ölümcül olabilir.

AORT DİSEKSİYONU: DAKİKALARLA YARIŞILAN SESSİZ KATİL

Aort diseksiyonu ise ani ve hızlı bir şekilde ilerler. Yüksek tansiyon hastalığı riskini artırır. Şiddetli ağrılarla kendini gösterir ve acil cerrahi müdahale gerektirir. Geç kalınması durumunda ölüm riski vardır.

KİMLER RİSK ALTINDA?

  • 60 yaş üzerindekiler
  • Yüksek tansiyon hastaları
  • Ailede damar hastalığı öyküsü olanlar
  • Sigara kullanıcıları
  • Kolesterol yüksekliği ve damar sertliği olanlar
  • Bağ doku hastalıkları olanlar

AORT ANEVRİZMASI İLE AORT DİSEKSİYONU KARŞILAŞTIRMASI

Aort anevrizması yavaş ilerlerken, aort diseksiyonu ani bir şekilde başlar. Her ikisi de ciddi sonuçlara neden olabilir, ancak tedavi ve müdahale süreci farklılık gösterir.

PROF. DR. MURAT UĞURLUCAN: AĞRIYI HAFİFE ALMAYIN

Uğurlucan, ağrıya dikkat çekerek, erken teşhisin ve tedavinin hayati önemini vurguluyor. Acil durumların zamanında müdahale edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: Haberler.com / Sağlık

Related Posts

Uzmanından kritik uyarı: Lensle yüzmeyin

Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hidayet Erdöl, kontakt lensle denize veya havuza girmenin göz sağlığı açısından ciddi enfeksiyon riskleri barındırdığını vurguladı.

Bebeği karnında öldü; ihmal iddiasıyla doktordan şikayetçi oldu

Bebeği karnında öldü; ihmal iddiasıyla doktordan şikayetçi oldu

Uzman: ‘Göğüs ağrısı olmadan da kalp krizi geçirmek mümkün’

Kalp krizi denildiğinde genellikle göğüs ağrısı akla gelse de her zaman tek belirti olmayabilir. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz, kalp krizinin sırt ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, mide bulantısı gibi göğüs dışı belirtilerle de ortaya çıkabildiğine dikkat çekti. Özellikle kadınlar, yaşlılar ve diyabet hastaları gibi bazı gruplarda bu atipik belirtilerin daha sık görüldüğüne işaret eden Doç. Dr. Yılmaz, bu durumun tanı sürecini zorlaştırabildiğine dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

Bir milyonda bir görülüyor: 21 yaşındaki genç bu hastalığı yendi

Kazakistan’da akut lösemi tanısıyla İstanbul’a gelen 21 yaşındaki Azamat Iltyzyr, yapılan tetkikler sonucu 1 milyonda 1 görülen nadir bir lenfoma türüne sahip olduğunu öğrendi. Uygulanan tedavi ve öz kardeşinden yapılan kök hücre nakli sayesinde sağlığına kavuşan genç hasta, bugün spor yapıyor, çalışıyor ve hayatına kaldığı yerden devam ediyor.

Konuşulmayan yan etkiler: Uyumak uğruna ne kaybediyoruz?

Uyku ilaçları ya da bitkisel destekler kullanan pek çok kişi kusma, halsizlik, saç dökülmesi gibi yan etkileri yaşasa da bunları paylaşmıyor. İlacın etkisi geçince kilolar geri geliyor, uyku tekrar bozuluyor. Sosyal medyada anlatılanlar çoğu zaman eksik, hatta yanıltıcı.

Uzmanı uyardı: İyot eksikliği IQ düşüklüğü ve öğrenme güçlüğü gibi kalıcı sorunlarla neden olabilir

Uzmanı uyardı: İyot eksikliği IQ düşüklüğü ve öğrenme güçlüğü gibi kalıcı sorunlarla neden olabilir