Şizofreni hastalarının beyinleri daha hızlı yaşlanabilir






Avustralya’da Yapılan Araştırmaya Göre Şizofreni Hastalarının Beyinleri Daha Hızlı Yaşlanıyor

Avustralya’da Yapılan Araştırmaya Göre Şizofreni Hastalarının Beyinleri Daha Hızlı Yaşlanıyor

Avustralya’da yapılan yeni bir araştırma, şizofreni hastalarının beyinlerinde hızlı yaşlanma belirtileri olduğunu ortaya koydu. Bu durumun basit bir kan testiyle ölçülebilir olduğu belirlendi. Melbourne Üniversitesi’nden uzmanlar, şizofreni hastalarında sinir hücrelerinden elde edilen kandaki proteinler üzerine yapılan çalışmanın alanda benzersiz olduğunu vurguladılar.

Şizofreni ve Hızlanan Beyin Yaşlanması

Araştırmacılara göre, şizofreni hastalarının beyinlerindeki hızlanan yaşlanma süreci hastalığın gelişiminde önemli bir rol oynayabilir. Şimdiye kadar şizofreninin, otizm, disleksi ve DEHB gibi nörogelişimsel hastalıklarla benzer şekilde, beyin gelişimindeki sorunlardan kaynaklandığı düşünülüyordu.

Çalışmada dikkat çekilen protein ise sinir hücrelerinden salınan ‘Nörofilament Hafif Zincir Proteini (NfL)’ oldu. Bu protein, nöronların hasar görmesi veya yaşlanması durumunda kana ve beyin omurilik sıvısına salınır. Alzheimer, Parkinson ve MS gibi hastalıklarda da bu proteinin düzeylerinde artış tespit edilmiştir.

Yapılan araştırmada, şizofreni hastalarında NfL düzeylerinin sağlıklı bireylere göre daha erken ve hızlı bir şekilde arttığı gözlemlendi. Bu durum, şizofreni hastalarının beyinlerinin biyolojik olarak kronolojik yaşlarından daha yaşlı olduğunu ortaya koyuyor. Ayrıca, bipolar bozukluk yaşayan bireylerde benzer bir artış tespit edilmedi.

Yaşam Tarzı Faktörleri

Psikiyatrist Christos Pantelis, şizofreni hastalarının yaşam tarzının beyin yaşlanmasını hızlandırabileceğini belirtti. Sosyal izolasyon, fiziksel aktivite eksikliği, sigara ve madde kullanımı gibi faktörlerin hem zihinsel hem de fiziksel sağlığı olumsuz etkilediğini vurguladı.

Pantelis, “Şizofreni hastalarının yaşam süresi genel nüfusa kıyasla 20-30 yıl daha kısadır. Bu durumun temel nedenleri arasında yaşa bağlı hastalıkların daha erken ortaya çıkması yer almaktadır. Yaşam tarzı, şizofreni hastalarında hızlı yaşlanmanın bir faktörü olabilir ancak yapılan çalışma bu hastalığın anlaşılmasında ve tedavisinde önemli bir rol oynayabilir” şeklinde konuştu.


Related Posts

Aşırılıkların sistemi: Kepler-10 gezegen sisteminin sır perdesi aralanıyor

Kepler-10 gezegen sistemi, Dünya büyüklüğündeki kavrulmuş bir kayalık gezegenden, derin okyanuslara sahip olabilecek devasa bir “su dünyasına” kadar, gökbilimcileri şaşırtmaya devam ediyor. Bu sistemdeki son keşifler, gezegenlerin oluşumu ve evrimi hakkındaki bildiklerimizi yeniden sorgulatıyor.

Galaxy A serisinde Gemini’ye erişim kolaylaşacak

Samsung, telefonlarındaki yapay zeka yeteneklerini genişletiyor. Şirket, bugün yaptığı duyuruyla, 2023-2025 arasında piyasaya sürülen Galaxy A serisi telefonlarının çoğuna Google’ın Gemini yapay zeka asistanına kolay erişim imkanı sunacağını …

Xiaomi yeni USB çoklayıcısını satışa sunuyor

Hayatın her alanında var olmaya gayret gösteren Xiaomi, çevre birimleri arasında en popülerlerden olan USB çoklayıcılara da el atıyor. Firmanın kitle fonlama sürecini tamamlayan çoklayıcısı satışa sunuluyor.  Xiaomi 10-in-1 Type-C özellikleri …

Microsoft’un yapay zeka asistanı Copilot kullanıcılardan beklenen ilgiyi görmüyor

Microsoft, yıllar önce OpenAI’a yaptığı yatırım sayesinde yapay zeka alanına hızlı bir giriş yapmış olsa da son dönemde Google ve Meta gibi rakiplerinin gerisinde kalmaya başladı. Şirket, özellikle yapay zekasını kullanıcılarla buluşturma …

Zehre rağmen hayatta kalıyorlar… Tahtakurularında tehlikeli mutasyon

İnsanların kimyasal savaşına karşı dayanıklılık geliştiren bir mutasyon, en istenmeyen yerlerden birinde, yaygın tahtakurusu genomunda keşfedildi.

Android 16, yeni güvenlik özelliği sunuyor!

Google, Android 16 sürümü ile birlikte cihaz güvenliğini artırmaya yönelik önemli bir adım atıyor. Geliştirilen yeni güvenlik modu sayesinde, telefon kilitliyken USB veri erişimi tamamen devre dışı bırakılacak. Bu özellik, kötü niyetli kişilerin USB …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir