Astım hastalarının en çok yaptığı 5 hata

Astım Hakkında Bilgiler

Astım, polen, sigara dumanı, hava kirliliği ve stres gibi faktörlerin tetikleyebildiği yaygın bir hastalıktır. Dünya genelinde 260 milyondan fazla insan astım ile mücadele etmektedir. Hastalık özellikle gelişmemiş ve az gelişmiş ülkelerde yılda 450 bin kişinin hayatını kaybetmesine sebep olmaktadır.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Özdemir, astım hastalarının günlük yaşamlarında çeşitli sorunlarla karşılaştıklarını vurgulayarak, doğru bilinen yanlışlara dikkat çekti. Hastalığa bağlı ölümlerin çoğunun önlenebilir olmasına rağmen düşük gelirli ülkelerde uygun tedaviye erişimin sınırlı olması ciddi sonuçlar doğurmaktadır.

Astımın yalnızca çocukluk çağında değil, her yaşta görülebileceğini belirten Özdemir, hastalığın bulaşıcı olmadığını ve inhaler tedavilerin bağımlılık yapmadığını söyledi. Tedavi ile kontrol altına alınmış astım hastalarının güvenle egzersiz yapabileceğini ifade etti.

“Etkili araçlardan biri, iltihabı baskılayan inhale ilaçlar”

Astım tedavisinde temel hedefin, semptomları azaltmak, yaşam kalitesini artırmak ve ölüm riskini en aza indirmek olduğunu belirten Özdemir, inhale ilaçların etkili bir araç olduğunu vurguladı. Global Astım Girişimi, herkesin etkili tedavilere ulaşabilmesi gerektiğini savunmaktadır.

Özdemir, Dünya Astım Günü’nün toplumsal farkındalık için önemli bir fırsat olduğunu belirtti; astımla yaşayanların eğitilmesi, semptomların tanınması ve doğru tedavi yöntemlerinin yaygınlaştırılmasının önemini vurguladı.

“Nefesi güçlendiren egzersizler önerilir”

Astımı tetikleyebilecek faktörleri sıralayan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sinem İliaz, hastalık hakkında doğru bilinen yanlışları ele aldı. Astımın alerjik reaksiyonlardan kaynaklanabileceği gibi egzersizle de tetiklenebileceğini belirtti.

İliaz, astım hastalarının düzenli ilaç kullanımına, egzersiz yapmaya ve tetikleyicilerden uzak durmaya özen göstermeleri gerektiğini ifade etti. Mevsim geçişleri ve solunum yolu enfeksiyonlarının astım semptomlarını artırabileceğine dikkat çekerek, grip ve zatürre aşılarının önerildiğini belirtti.

“Alerji testi yapılması önemli”

İliaz, astım tedavisinde kullanılan ilaçların sistemik yan etkilerinin minimal olduğunu ve kontrolsüz astımın tehlikelerine değinerek düzenli ilaç kullanımının önemine vurgu yaptı. Astım hastalarının hayvan tüyüne alerjik olup olmadığını öğrenmeleri gerektiğini belirtti.

Astım hastalarının yaşam kalitesini artırmak için doktor önerilerine uymaları, egzersiz yapmaları ve stresten uzak durmaları gerektiğini ifade eden İliaz, doğru bilgiye sahip olmanın önemini vurguladı.

Related Posts

Bebeği karnında öldü; ihmal iddiasıyla doktordan şikayetçi oldu

Bebeği karnında öldü; ihmal iddiasıyla doktordan şikayetçi oldu

Uzman: ‘Göğüs ağrısı olmadan da kalp krizi geçirmek mümkün’

Kalp krizi denildiğinde genellikle göğüs ağrısı akla gelse de her zaman tek belirti olmayabilir. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz, kalp krizinin sırt ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, mide bulantısı gibi göğüs dışı belirtilerle de ortaya çıkabildiğine dikkat çekti. Özellikle kadınlar, yaşlılar ve diyabet hastaları gibi bazı gruplarda bu atipik belirtilerin daha sık görüldüğüne işaret eden Doç. Dr. Yılmaz, bu durumun tanı sürecini zorlaştırabildiğine dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

Bir milyonda bir görülüyor: 21 yaşındaki genç bu hastalığı yendi

Kazakistan’da akut lösemi tanısıyla İstanbul’a gelen 21 yaşındaki Azamat Iltyzyr, yapılan tetkikler sonucu 1 milyonda 1 görülen nadir bir lenfoma türüne sahip olduğunu öğrendi. Uygulanan tedavi ve öz kardeşinden yapılan kök hücre nakli sayesinde sağlığına kavuşan genç hasta, bugün spor yapıyor, çalışıyor ve hayatına kaldığı yerden devam ediyor.

Konuşulmayan yan etkiler: Uyumak uğruna ne kaybediyoruz?

Uyku ilaçları ya da bitkisel destekler kullanan pek çok kişi kusma, halsizlik, saç dökülmesi gibi yan etkileri yaşasa da bunları paylaşmıyor. İlacın etkisi geçince kilolar geri geliyor, uyku tekrar bozuluyor. Sosyal medyada anlatılanlar çoğu zaman eksik, hatta yanıltıcı.

Uzmanı uyardı: İyot eksikliği IQ düşüklüğü ve öğrenme güçlüğü gibi kalıcı sorunlarla neden olabilir

Uzmanı uyardı: İyot eksikliği IQ düşüklüğü ve öğrenme güçlüğü gibi kalıcı sorunlarla neden olabilir

Diş Sıkma Gençlerde Daha Sık Görülüyor

Diş sıkma rahatsızlığı nedir, diş sıkma rahatsızlığının bir tedavisi var mı ? Uzmanlar, diş sıkma ve diş kapanış sorunları hakkında bilgi verdi.