Bilecik’te Kiraz Üretimi Don Nedeniylesi Yok

Bilecik’te Zirai Don Kiraz Üretimini Vurdu: Bu Yıl Kiraz Yok

Bilecik’in Söğüt ilçesine bağlı Küre Köyü’nde, ‘Erkenci’ olarak adlandırılan kiraz, zirai don etkisiyle yok oldu. Türkiye’nin en erken kiraz yetiştiren ikinci ili olan Bilecik, bu yıl kiraz üretimi yapamayacak.

Türkiye genelinde nisan ayında yaşanan zirai don, sıfırın altına düşen hava sıcaklığı ve kar yağışı nedeniyle 36 ilde pek çok tarım ürününü etkiledi. Bu ürünler arasında en çok etkilenenlerden biri de bir sonraki ay hasat edilmesi planlanan kiraz oldu. Türkiye’de Mayıs ayında hasadına başlanan kiraz, İzmir’in Kemalpaşa ilçesinden sonra ikinci olarak Bilecik’te gerçekleşiyor ancak bu yıl zirai don sebebiyle kiraz ağaçları meyve vermedi. Küre köyünde bulunan üreticiler, kirazın yanı sıra üzüm ve ceviz rekoltesinin de olmayacağını belirttiler.

“Bu Tarz Bir Durum İlk Kez Başımıza Geliyor”

Köyde üzüm bağı bulunan Yakup Badak, 10-15 farklı üzüm çeşidini yetiştirdiği bağında 9 yıldır çalıştığını belirterek, “Zirai don büyük zararımıza sebep oldu. Bu tarz bir durum ilk kez başımıza geliyor. Ata Sarısı, Razakı cinsi üzümlerimiz donarak zarar gördü” şeklinde konuştu.

“Ağaçlarımızda Hiç Canlı Yaprak Kalmadı”

Küre Köyü Muhtarı Eyüp Seylan ise, “Ceviz ağaçları 10-13 Nisan 2025 tarihleri arasında yaşanan aşırı soğuk hava nedeniyle zirai don etkisi altına girdi. Ağaçlarımızda hiç canlı yaprak kalmadı ve verim alamayacağımızı tahmin ediyoruz” şeklinde açıklamada bulundu.

“Bölgede %80 ila %100 Zarar Var”

Seylan sözlerine şöyle devam etti: “Bölgede kiraz başta olmak üzere üzüm ve ceviz bahçeleri mevcut. Yaptığımız incelemede %80 ila %100 arasında zarar gördüğümüzü gözlemledik. Çiftçilerimiz ekonomik olarak zor durumda ancak umutlarını gelecek yıla taşıdılar. Zor zamanlar yaşayan çiftçilerimize kolaylıklar diliyorum. Devlet büyüklerimizden gereken desteği alacaklarına inancımız tam. Geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.”

“Kiraz Fiyatlarının Yükselebileceğini Düşünüyoruz”

Küre Köyü Muhtarı Eyüp Seylan, köylerinde çeşitli kiraz türlerinin yetiştiğini belirterek, “Erkenci kirazında ikinci sıradayız. Hasat, önce İzmir Kemalpaşa’da başlar ve ardından Küre köyünde devam eder. Düşük rekolte beklediğimiz için kiraz fiyatlarının yüksek olacağını umuyoruz. Kiraz fiyatlarının köyde 150-200, büyükşehirlerde ise 500 liraya kadar çıkabileceğini düşünüyorum” dedi.

“Ceviz ve Kiraz Ürünlerimiz Hasar Gördü”

2013 yılında bahçe alan ve kiraz, elma ve ceviz eken çiftçi Tuncay Bayrak, zirai donla ilk kez karşılaştıklarını ifade ederek, “Hasarımız oldukça büyük. Ceviz ve kiraz ürünlerimiz zarar gördü. Devletten yardım bekliyoruz, umarım sorunlarımıza çözüm bulunur. Biz de bu durumdan memnun oluruz” dedi. – BİLECİK

Related Posts

TÜİK açıkladı: Sanayi üretiminde sert düşüş!

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıklaması sonrası sanayi üretiminde önemli gelişmeler yaşandı. Alt sektörlerdeki değişimler ekonomik performansı etkiliyor.

EKK toplantısında 4 temel konu ele alındı

Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK), Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında toplandı; toplantıda 4 temel konu ele alındı.

Borsa güne nasıl başladı? (11 Haziran 2025)

Dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,82 değer kazanarak 9.659,31 puandan tamamladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 0,38 puan azalışla 9.658,93 puana geriledi. Bankacılık endeksi yüzde …

Milyoner sayısı yüzde 49 arttı ama 163 milyon hesapta 10 bin TL bile yok

Türkiye’de banka hesabında 1 milyon TL ve üzeri mevduat sahibi kişi sayısı, 2025 Nisan ayı itibarıyla 2 milyon 377 bin 32’ye ulaştı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, bu sayı bir önceki yıla göre 785 bin kişi artarak …

Ticaret Bakanlığı sahte yetkili servislere karşı tüketicileri uyardı

Tüketicilerin çeşitli ürünlerin bakım, onarım ve montaj hizmetleri için özellikle internet aramaları üzerinden ulaştığı yetkili servis bilgilerinin doğruluğunu, firmanın resmi internet sitesi veya Ticaret Bakanlığınca oluşturulan Servis Bilgi Sistemi (SERBİS) üzerinden doğrulamaları önem taşıyor.

Tekstil sektörü alarm veriyor: İhracat ve istihdam azalıyor, batık krediler hızla artıyor

Tekstil sektörü alarm veriyor: İhracat ve istihdam azalıyor, batık krediler hızla artıyor