İş Bırakan Aile Hekimleri Hakkında Yargı Kararı

Aile Hekimlerine Yönelik Yargı Kararı Türk Tabipler Birliği Tarafından Açıklandı

Son zamanlarda iş bırakma eylemleriyle gündemde olan aile hekimleri hakkında yargıdan önemli bir karar geldi. Türk Tabipler Birliği (TTB) konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

TTB ve diğer sağlık emek-meslek örgütlerinin önderliğinde birinci basamak sağlık hizmetlerinde görev yapan hekimler ve sağlık çalışanları, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nde yer alan düzenlemelere karşı “Eziyet Yönetmeliği” olarak adlandırılan eylemler düzenlemişti. Bu eylemlere karşı Sağlık Bakanlığı, hekimlere kulak asmak yerine yoğun denetimler başlatmış ve grup düşürme cezaları uygulamıştı.

TTB’nin, grup düşürme işlemlerine karşı Ankara’da bir aile hekimi üzerinden açtığı dava sonuçlandı. Ankara 13. İdare Mahkemesi, grup düşürme işleminin hukuka aykırı olduğunu ve telafisi güç zararlara sebep olabileceğini belirterek oybirliği ile yürütmeyi durdurdu.

Mahkeme kararında, emek-meslek örgütlerinin çağrısıyla yapılan toplantı, gösteri ve iş bırakma eylemlerinin demokratik bir toplumda sakıncalı olmadığı vurgulandı. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 11. maddesinde de hak olarak tanınan bu eylemlerin gruplandırma kriterlerine aykırılık teşkil etmediği ve hukuka uyarlı olmadığı belirtildi.

Kararın tam metnine ulaşmak için tıklayınız.

Related Posts

Uzmanından kritik uyarı: Lensle yüzmeyin

Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hidayet Erdöl, kontakt lensle denize veya havuza girmenin göz sağlığı açısından ciddi enfeksiyon riskleri barındırdığını vurguladı.

Bebeği karnında öldü; ihmal iddiasıyla doktordan şikayetçi oldu

Bebeği karnında öldü; ihmal iddiasıyla doktordan şikayetçi oldu

Uzman: ‘Göğüs ağrısı olmadan da kalp krizi geçirmek mümkün’

Kalp krizi denildiğinde genellikle göğüs ağrısı akla gelse de her zaman tek belirti olmayabilir. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz, kalp krizinin sırt ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, mide bulantısı gibi göğüs dışı belirtilerle de ortaya çıkabildiğine dikkat çekti. Özellikle kadınlar, yaşlılar ve diyabet hastaları gibi bazı gruplarda bu atipik belirtilerin daha sık görüldüğüne işaret eden Doç. Dr. Yılmaz, bu durumun tanı sürecini zorlaştırabildiğine dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

Bir milyonda bir görülüyor: 21 yaşındaki genç bu hastalığı yendi

Kazakistan’da akut lösemi tanısıyla İstanbul’a gelen 21 yaşındaki Azamat Iltyzyr, yapılan tetkikler sonucu 1 milyonda 1 görülen nadir bir lenfoma türüne sahip olduğunu öğrendi. Uygulanan tedavi ve öz kardeşinden yapılan kök hücre nakli sayesinde sağlığına kavuşan genç hasta, bugün spor yapıyor, çalışıyor ve hayatına kaldığı yerden devam ediyor.

Konuşulmayan yan etkiler: Uyumak uğruna ne kaybediyoruz?

Uyku ilaçları ya da bitkisel destekler kullanan pek çok kişi kusma, halsizlik, saç dökülmesi gibi yan etkileri yaşasa da bunları paylaşmıyor. İlacın etkisi geçince kilolar geri geliyor, uyku tekrar bozuluyor. Sosyal medyada anlatılanlar çoğu zaman eksik, hatta yanıltıcı.

Uzmanı uyardı: İyot eksikliği IQ düşüklüğü ve öğrenme güçlüğü gibi kalıcı sorunlarla neden olabilir

Uzmanı uyardı: İyot eksikliği IQ düşüklüğü ve öğrenme güçlüğü gibi kalıcı sorunlarla neden olabilir