Muğla’nın Milas ilçesinde Kırma-Eleme Tesisi İçin ÇED Raporu Tartışması
Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Kayabükü Mahallesi’nde, “Zeytinlik”, “Tarım Alanı”, “Önemli Doğa Alanı” niteliklerine sahip yüzlerce hektarlık alana yapılması planlanan kırma-eleme tesisine ilişkin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu tartışmaları yaşanıyor. Muğla Valiliği, söz konusu işletmeye ÇED raporu gerekli olmadığını belirtirken, bu karar hukukçu Mehmet Çilsal tarafından mahkemeye taşındı. Çilsal, projenin feldspat ve kuvars işlenmesini öngören geniş alana kurulacağını belirterek, “ÇED Gerekli Değildir” kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması talebiyle dava açtıklarını ifade etti.
BİNLERCE HEKTAR TARIM VE ORMAN ARAZİSİ TEHLİKEDE
Kale Maden Endüstriyel Hammaddeler Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından 2 bin 747 hektarlık alanda kurulması planlanan kırma-eleme tesisi için verilen “ÇED Gerekli Değildir” kararına karşı tepkiler yükseliyor. Köylüler, destekçileri Latmos Platformu ve hukukçu Mehmet Çilsal aracılığıyla Muğla Nöbetçi İdare Mahkemesi’ne başvurarak yürütmeyi durdurma talebinde bulundu.
Çilsal, dava dilekçesinde, proje ile çevre ve yaşam alanlarının geri dönüşü olmayan zararlara yol açabileceği endişelerini dile getirerek, “ÇED Gerekli Değildir” kararının hukuka aykırı olduğunu vurguladı. Köylerinin madenci kamyonları nedeniyle yaşam kalitelerinin zaten düştüğünü belirten Çilsal, Kırma Eleme Tesisi’nin eklenmesiyle yaşamlarının daha da zorlaştırılmak istendiğini ifade etti.
“VAHŞİ MADENCİLİĞE DUR DİYECEĞİZ”
Çilsal, açıklamalarına devamında şunları ekledi: “Vahşi madencilik, Muğla ve Aydın bölgesinde tarım arazilerini, ormanları ve meraları yok ederek yaşam alanlarını tehdit etmeye devam ediyor. Biz Kayabüklüler, yıllardır bu topraklarda tarım, hayvancılık gibi faaliyetlerle geçimimizi sağlayarak onurlu bir yaşam sürdürüyoruz. Şirkete karşı mücadelemiz kararlıdır.”