Tapuda düşük bedel gösterenler dikkat: Maliye, 9 bin kişiden açıklama istedi

Mekansal Veri Analiz Sistemi ile Kayıt Dışı Gelirlere Göz Açtı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışı gelirleri belirlemek için Mekansal Veri Analiz Sistemi (MEVA)ni gayrimenkul sektöründe kullanıyor. Bu yıl içinde bakanlık, 16 binden fazla mülkü inceledi ve tapu beyanı ile piyasa değeri arasındaki 9 bin 150 kişiden açıklama istedi.

MEVA Sistemi Nasıl İşliyor?

MEVA, tapu kayıtları, ikametgah bilgileri, yapı ruhsatları, banka kredileri, gayrimenkul ilanları ve değerleme raporlarını entegre eden coğrafi bilgi tabanlı bir yazılım. Harita üzerinden yapılan analizlerle, gayrimenkullerin gerçek piyasa değeri belirleniyor. Uygulama şu anda 81 ildeki defterdarlıklarda kullanılıyor.

Gerçek Değeri Yansıtmayanlara Uyarı

Tapuda gerçek değer yerine düşük bedel gösterilen satışlar MEVA tarafından tespit ediliyor. Alıcılar ve satıcılar açıklama yapmak zorunda kalıyor. Pişmanlık hükümlerinden faydalanmak isteyenler cezasız harç ödeyebiliyor. Aksi halde vergi incelemesine tabi tutuluyorlar.

5.9 Milyar TL Değerinde Beyan Artışı

İlk aşamada, 2.475 kişi gönüllü olarak uyum sağladı. Bu kişiler toplamda 5.9 milyar TL değerinde satış artışını beyan ederek 113.9 milyon TL tapu harcını pişmanlıkla ve cezasız ödedi. Uyum göstermeyenler hakkında cezalı işlem başlatıldı.

Kira Gelirleri Sonraki Adım

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, MEVA’nın kapsamının genişletileceğini belirterek, “Beyan edilmeyen kira gelirlerini de tespit edeceğiz. Her vergi dairesi bölgesindeki mülkleri harita üzerinden takip edebileceğiz” dedi.

Bakanlık, MEVA aracılığıyla gerçek değer üzerinden işlem yaparak, vergi kaçaklarını engellemeyi ve vatandaşları gönüllü uyuma özendirmeyi amaçlıyor. Bu sistemle hem alım-satım hem de kira gelirlerinde şeffaflık sağlanacak.

Related Posts

TÜİK açıkladı: Sanayi üretiminde sert düşüş!

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıklaması sonrası sanayi üretiminde önemli gelişmeler yaşandı. Alt sektörlerdeki değişimler ekonomik performansı etkiliyor.

EKK toplantısında 4 temel konu ele alındı

Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK), Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında toplandı; toplantıda 4 temel konu ele alındı.

Borsa güne nasıl başladı? (11 Haziran 2025)

Dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,82 değer kazanarak 9.659,31 puandan tamamladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 0,38 puan azalışla 9.658,93 puana geriledi. Bankacılık endeksi yüzde …

Milyoner sayısı yüzde 49 arttı ama 163 milyon hesapta 10 bin TL bile yok

Türkiye’de banka hesabında 1 milyon TL ve üzeri mevduat sahibi kişi sayısı, 2025 Nisan ayı itibarıyla 2 milyon 377 bin 32’ye ulaştı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, bu sayı bir önceki yıla göre 785 bin kişi artarak …

Ticaret Bakanlığı sahte yetkili servislere karşı tüketicileri uyardı

Tüketicilerin çeşitli ürünlerin bakım, onarım ve montaj hizmetleri için özellikle internet aramaları üzerinden ulaştığı yetkili servis bilgilerinin doğruluğunu, firmanın resmi internet sitesi veya Ticaret Bakanlığınca oluşturulan Servis Bilgi Sistemi (SERBİS) üzerinden doğrulamaları önem taşıyor.

Tekstil sektörü alarm veriyor: İhracat ve istihdam azalıyor, batık krediler hızla artıyor

Tekstil sektörü alarm veriyor: İhracat ve istihdam azalıyor, batık krediler hızla artıyor