Yurt dışı TL borçlara yeni düzenleme

Merkez Bankası TL Cinsi Borçlanma Zorunlu Karşılık Oranlarını Artırdı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yurtdışından sağlanan Türk Lirası cinsinden kısa vadeli borçlanmalara yönelik zorunlu karşılık oranlarını yükseltti.

Alınan bu kararın, finansal istikrarı güçlendirmeyi ve para politikasının etkisini artırmayı amaçladığı belirtildi. TCMB tarafından yapılan resmi açıklamada, yurtdışı kaynaklı TL borçlanmalara ilişkin zorunlu karşılık yükümlülüklerinde yeni bir düzenlemeye gidildiği duyuruldu.

Yapılan düzenleme, hem repo işlemleri aracılığıyla elde edilen fonlar hem de direkt yurtdışı krediler için geçerli olacak. Zorunlu karşılık oranları halihazırda yüzde 12 iken, vadenin uzunluğuna göre yeniden belirlendi. Buna göre, 1 aya kadar olan işlemlerde zorunlu karşılık oranı yüzde 18’e, 3 aya kadar olan işlemlerde ise yüzde 14’e çıkarıldı.

Related Posts

TÜİK açıkladı: Sanayi üretiminde sert düşüş!

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıklaması sonrası sanayi üretiminde önemli gelişmeler yaşandı. Alt sektörlerdeki değişimler ekonomik performansı etkiliyor.

EKK toplantısında 4 temel konu ele alındı

Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK), Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında toplandı; toplantıda 4 temel konu ele alındı.

Borsa güne nasıl başladı? (11 Haziran 2025)

Dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,82 değer kazanarak 9.659,31 puandan tamamladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 0,38 puan azalışla 9.658,93 puana geriledi. Bankacılık endeksi yüzde …

Milyoner sayısı yüzde 49 arttı ama 163 milyon hesapta 10 bin TL bile yok

Türkiye’de banka hesabında 1 milyon TL ve üzeri mevduat sahibi kişi sayısı, 2025 Nisan ayı itibarıyla 2 milyon 377 bin 32’ye ulaştı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, bu sayı bir önceki yıla göre 785 bin kişi artarak …

Ticaret Bakanlığı sahte yetkili servislere karşı tüketicileri uyardı

Tüketicilerin çeşitli ürünlerin bakım, onarım ve montaj hizmetleri için özellikle internet aramaları üzerinden ulaştığı yetkili servis bilgilerinin doğruluğunu, firmanın resmi internet sitesi veya Ticaret Bakanlığınca oluşturulan Servis Bilgi Sistemi (SERBİS) üzerinden doğrulamaları önem taşıyor.

Tekstil sektörü alarm veriyor: İhracat ve istihdam azalıyor, batık krediler hızla artıyor

Tekstil sektörü alarm veriyor: İhracat ve istihdam azalıyor, batık krediler hızla artıyor