Bilecik’te Kiraz Üretimi Don Nedeniylesi Yok

Bilecik’te Zirai Don Kiraz Üretimini Vurdu: Bu Yıl Kiraz Yok

Bilecik’in Söğüt ilçesine bağlı Küre Köyü’nde, ‘Erkenci’ olarak adlandırılan kiraz, zirai don etkisiyle yok oldu. Türkiye’nin en erken kiraz yetiştiren ikinci ili olan Bilecik, bu yıl kiraz üretimi yapamayacak.

Türkiye genelinde nisan ayında yaşanan zirai don, sıfırın altına düşen hava sıcaklığı ve kar yağışı nedeniyle 36 ilde pek çok tarım ürününü etkiledi. Bu ürünler arasında en çok etkilenenlerden biri de bir sonraki ay hasat edilmesi planlanan kiraz oldu. Türkiye’de Mayıs ayında hasadına başlanan kiraz, İzmir’in Kemalpaşa ilçesinden sonra ikinci olarak Bilecik’te gerçekleşiyor ancak bu yıl zirai don sebebiyle kiraz ağaçları meyve vermedi. Küre köyünde bulunan üreticiler, kirazın yanı sıra üzüm ve ceviz rekoltesinin de olmayacağını belirttiler.

“Bu Tarz Bir Durum İlk Kez Başımıza Geliyor”

Köyde üzüm bağı bulunan Yakup Badak, 10-15 farklı üzüm çeşidini yetiştirdiği bağında 9 yıldır çalıştığını belirterek, “Zirai don büyük zararımıza sebep oldu. Bu tarz bir durum ilk kez başımıza geliyor. Ata Sarısı, Razakı cinsi üzümlerimiz donarak zarar gördü” şeklinde konuştu.

“Ağaçlarımızda Hiç Canlı Yaprak Kalmadı”

Küre Köyü Muhtarı Eyüp Seylan ise, “Ceviz ağaçları 10-13 Nisan 2025 tarihleri arasında yaşanan aşırı soğuk hava nedeniyle zirai don etkisi altına girdi. Ağaçlarımızda hiç canlı yaprak kalmadı ve verim alamayacağımızı tahmin ediyoruz” şeklinde açıklamada bulundu.

“Bölgede %80 ila %100 Zarar Var”

Seylan sözlerine şöyle devam etti: “Bölgede kiraz başta olmak üzere üzüm ve ceviz bahçeleri mevcut. Yaptığımız incelemede %80 ila %100 arasında zarar gördüğümüzü gözlemledik. Çiftçilerimiz ekonomik olarak zor durumda ancak umutlarını gelecek yıla taşıdılar. Zor zamanlar yaşayan çiftçilerimize kolaylıklar diliyorum. Devlet büyüklerimizden gereken desteği alacaklarına inancımız tam. Geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.”

“Kiraz Fiyatlarının Yükselebileceğini Düşünüyoruz”

Küre Köyü Muhtarı Eyüp Seylan, köylerinde çeşitli kiraz türlerinin yetiştiğini belirterek, “Erkenci kirazında ikinci sıradayız. Hasat, önce İzmir Kemalpaşa’da başlar ve ardından Küre köyünde devam eder. Düşük rekolte beklediğimiz için kiraz fiyatlarının yüksek olacağını umuyoruz. Kiraz fiyatlarının köyde 150-200, büyükşehirlerde ise 500 liraya kadar çıkabileceğini düşünüyorum” dedi.

“Ceviz ve Kiraz Ürünlerimiz Hasar Gördü”

2013 yılında bahçe alan ve kiraz, elma ve ceviz eken çiftçi Tuncay Bayrak, zirai donla ilk kez karşılaştıklarını ifade ederek, “Hasarımız oldukça büyük. Ceviz ve kiraz ürünlerimiz zarar gördü. Devletten yardım bekliyoruz, umarım sorunlarımıza çözüm bulunur. Biz de bu durumdan memnun oluruz” dedi. – BİLECİK

Related Posts

Yumurtada ihracat süreçleri ve fon kesintisi kararları fiyatları aşağı çekti

Kuş gribi, ihracat süreçleri ve Ramazan ayında talebin artmasıyla bir dönem rekor seviyelere çıkan yumurta fiyatları, alınan kararların etkisiyle düştü.

Yağmur altında metrelerce ucuz çay-simit kuyruğu

Yüksek enflasyon ve artan hayat pahalılığı altında ezilen tüketici, kuruş hesabı yapıyor. Alım gücü düşen yurttaşlar, ucuz ürün arayışına devam ediyor.

Merkez Bankası Başkanı Karahan Meclis’te sunum yapacak!

6 Mayıs’ta yapılacak TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında, Karahan’ın Türkiye ekonomisi enflasyon ve para politikası üzerine kapsamlı bir sunum yapması bekleniyor. Faiz kararları ve enflasyonla mücadele de gündemin ana başlıkları arasında olacak.

BES havuzunda toplam fon büyüklüğü 1,4 trilyon liraya yaklaştı

Bireysel emeklilik sistemi (BES) ve otomatik katılım sistemindeki (OKS) devlet katkısı ile katılımcı fon tutarlarının toplam büyüklüğü ilk çeyrekte 1 trilyon 391 milyar 501 milyon liraya ulaşırken, toplam katılımcı sayısı 17,3 milyona yaklaştı.

Yapay zekâya destek sözü

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ülkesinin yapay zekâ alanında çekirdek teknolojiler, özellikle de yüksek kaliteli çipler geliştirme konusunda karşılaştığı zorlukların “üstesinden gelmesi” gerektiğini söyledi.

İstanbul depremleri sonrası e-ticarette afet ürünlerine talep patladı

İstanbul’da yaşanan depremlerin ardından deprem çantası, çadır, powerbank ve yağmurluk satışları fırladı. Online alışverişte afet ürünlerine talep yüzde 400’e varan artış gösterdi, çadır siparişleri ise 5,5 kat yükseldi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir